Tesla și Apple se potrivesc de minune, dar produsele lor nu au nicio legătură între ele

de: Andrei Tilimpea
08 09. 2021

Apple și Tesla au multe puncte în comun, dar lasă de dorit, când vine vorba despre modul în care produsele lor funcționează împreună.

Ambele companii sunt cunoscute pentru design, tehnologie avansată și controlul asupra ecosistemelor lor. Mașinile Tesla folosesc un ecran de tip iPad în loc de comenzi fizice, iar clienții pot folosi un smartphone pe post de cheie.

Acest lucru i-a determinat pe oameni să numească Tesla „Apple-ul producătorilor de automobile”. Elon Musk a încercat chiar să vândă Tesla celor de la Apple, iar consumatorii spun frecvent că Tesla este un „iPhone pe roți”. Dar pentru utilizatorii Apple, experiența deținerii unui Tesla poate fi frustrantă.

Aplicația Tesla pentru iPhone este cu siguranță foarte bună, utilizatorii pot să-și deblocheze de la distanță mașina, să controleze clima și să gestioneze încărcarea. Abilitatea de a utiliza iPhone-ul ca pe o cheie a mașinii este, de asemenea, ingenioasă. Problemele încep, însă, odată ce ești în mașină, compatibilitatea dispare în mare parte.

Frustrarea posesorului de Apple și Tesla

Dacă ești fan Apple, este posibil să fi familiarizat cu CarPlay și să fi abonat la Apple Music. Dacă ești posesorul unui Tesla, știi că mașina nu acceptă niciuna dintre aceste caracteristici. Cu toate că, Spotify se bucură de o aplicație dedicată, nu același lucru este valabil și pentru platforma de streaming audio a „Mărului”. Astfel, trebuie să folosești funcția de Bluetooth.

Din păcate, nici CarPlay nu există. Conform site-ului Apple, CarPlay este disponibil în peste 600 de modele, inclusiv în cele de la „toți producătorii importanți de automobile”. Evident, acest lucru nu este adevărat.

Lipsa suportului Apple Music și CarPlay în Tesla se reduce la deciziile producătorului auto, mai degrabă decât la Apple. Apple Music este deja încorporat în Porsche Taycan, precum și în dispozitive Android, televizoare inteligente și difuzoare de la Google, Amazon și Sonos.

Tesla nu vrea să renunțe la controlul asupra interfeței sale. Deși, o fereastră mică pentru Car Play nu ar afecta experiența. Poate că de fapt producătorul auto este îngrijorat de faptul că adăugarea aplicației ar putea expune utilizatorii serviciilor Apple și, prin urmare, ar putea reprezenta un risc atunci când aceștia vor lansa propriul vehicul.

Parteneriat sau rivalitate

Cea mai mare barieră în calea unui acord Apple și Tesla este probabil însuși Musk. În 2015, pe fondul primei încercări a Apple de a construi o mașină, Musk a spus că Apple este cimitirul foștilor angajați Tesla. El a criticat politicile App Store și aplicația Apple News.

Tim Cook și Elon Musk spun că nu au vorbit sau interacționat niciodată, asta în ciuda faptului că au stat la câțiva metri distanță în cadrul unei întâlniri din 2016. „Am o mare admirație și respect pentru compania pe care a construit-o”, a spus recent Cook despre Musk. Mai mult, acesta a mai adăugat „cred că Tesla a făcut o treabă incredibilă, nu doar că a preluat conducerea în zona mașinilor electrice, ci a și păstrat-o pentru o perioadă lungă de timp.”

Probabil că ambii șefi încep să se vadă mai mult ca rivali și e foarte simplu de ghicit de ce. Apple proiectează o mașină electrică pe care intenționează să o lanseze în acest deceniu. Din cauza asta s-ar putea ca Musk să nu fie prea mulțumit, deoarece proiectul este condus de fostul său inginer șef, Doug Field.

În mod clar, există o anumită presiune între cele două companii, iar din cauza faptului că acestea nu pot ajunge la un acord, principalii oameni care pierd sunt consumatorii.